Bröllopslåtar

Det finns få tillfällen då noter behövs så mycket som till bröllop. Sådana festliga tillställningar fordrar musik, och tenderar ställa krav på den som inte är van vid att handskas med noter, eller vet riktigt vad som krävs. Vad behöver kantorn ha tillgång till för att kunna spela de låtar vi vill höra? Eller kompisen som lirar gitarr? Kusinen som spelar piano?

Många möts med budskapet att det inte räcker med att bara “be om en låt”. Släktingar och vänner finns det mer spelrum med, men professionella vill i regel göra så lite som möjligt. De är med på noterna, om du levererar noterna. För det är ju påfallande sällan idag som ens gemensamma favoritlåtar återfinns i den svenska psalmboken (inget ont om psalmer – de finns många som är vansinnigt vackra!)

Att lösa problemet gratis

För er som har lärt fler artiklar här på sidan så är det svårt att hitta noter till populära låtar helt gratis. De kan ofta laddas ner mycket billigt, på sidor som Musicnotes.com, men är man inställd på att inte spendera en enda krona får man nog tänka om. Däremot kanske man känner någon musikkunnig i släkten eller vänskaran som kan tänka sig att transkribera en låt åt en (alltså, skriva ner noterna till melodin, och teckna ned ackorden). Även om en kantor eller motsvarande professionell musiker troligen föredrar ett utskrivet ackompanjemang, så räcker ofta melodi och ackord bra. Detta är en bra metod om låten i fråga inte är särskilt känd, eller av någon anledning aldrig letat sig fram till tryckta noter (jajamen, det finns rätt många sådana). Om kompet tar sin form genom gitarrspel så behövs oftast bara text och ackord.

En annan metod som kan fungera är att höra sig för på forum, såsom det på Bröllopsguiden.se, för att se om man kan få hjälp med sitt musikproblem. Här kan man få hjälp av andra som varit i samma situation. Kanske kan de tänka sig att dela med sig av PDF-noter eller liknande om du önskar samma låt.

Att låna noter kan också vara en taktik. Man vet aldrig vem som sitter inne med precis en sångbok med precis den kärlekssång som du vill höra på din stora dag.

Svenska sånger och låtar

Bröllopslåtar - romantiska fåglarDet finns låtar som är sådär stereotypt “bröllopiga”. I viss bemärkelse kan det kännas tråkigt att välja något clichéartat, men fördelen är att man förmodligen ganska enkelt kan få tag på noter. Och det utan att behöva köpa en hel 300-kronorsbok som innehåller noter till många olika sånger. Här är några sådana typiska bröllopsdängor:

“Aldrig ska jag sluta älska dig” – En låt som populariserades av folkkäre Jonas Gardell, och som praktiskt taget förbjuder efterföljande skilsmässa. Noter till “Aldrig ska jag sluta älska dig” kan laddas ner för en billig peng hos Notpoolen.com, genom en snabb sökning bland deras “Direktnoter”. Dessa hittar du här.
“Av längtan till dig” – Åsa Jinders oemotståndligt vackra låt har en folklig charm som tilltalar många trolovade. Det finns tre olika varianter på noter till “Av längtan till dig” på Notpoolen, så det är bara att välja och vraka beroende på hur låten ska framföras.

“Det vackraste” – Nanne Grönvall och Peter Grönvall skrev den här låten för Melodifestivalen 1995, där den framfördes av Cecilia Vennersten och utsågs till årets låt. Du kommer inte att ha några problem att hitta noter till den här låten.

“För kärlekens skull” – Det finns mycket som gör den här låten till en fantastisk bröllopslåt. Ingen sång har potential att frambringa så många glädjetårar, som denna odödliga klassiker från Ted Gärdestad. Givetvis finns den i många olika sångböcker, och separat i nedladdningsbart format från Notpoolen.

“Hon är så söt när hon sover” – Charmigt alternativ till den mer renodlade kärleksförklaring. Noter till Bo Kaspers Orkesters “Hon är så söt när hon sover” kan också den laddas ner till ett billigt pris från Notpoolen.

“Kärleken förde oss samman” – Relevansen talar sitt tydliga språk. Ulf Lundells låt är en av de absolut populäraste bröllopslåtarna i modern tid. Den är så vanlig att man förmodligen kan hitta PDF-noter bara genom en snabb googling.

“Så skimrande var aldrig havet” – En sådan där sång som man nästan vill ha en liten sångarkvartett till. Men givetvis kan den framföras både med gitarr och piano, och noter för flera olika konstellationer finns på Notpoolen.

“Utan dina andetag” – Bland Kents många dystra sånger står denna kärleksförklaring ut lite grand. Den gör sig bra både i Kents egen lite mer rytmdrivna tappning, och som en mer “kontemplativ” (i brist på bättre ord) och sparsamt ackompanjerad soloballad.

Roligast är kanske om man kan hitta någon gemensam låt som inte är så särskilt vanlig. Undertecknad transkriberade exempelvis Graces “Inga kan älska som vi” ganska nyligen (en typisk 80-talslåt känd från en halvt bortglömd 80-talsfilm).

Andra låtar

Här följer en lista på några av de populära svenska bröllopslåtar som finns transkriberade och tillgängliga för köp som enskilda noter, genom onlinebutiker som Notpoolen:

 • “Att angöra en brygga”
 • “Du e det finaste jag vet”
 • “För att du finns”
 • “Håll mitt hjärta”
 • “Kärleken kommer, kärleken går”
 • “Kärlekens tunga”
 • “Kärleken är evig”
 • “Låt kärleken slå rot”
 • “När vi rör varann”
 • “Ännu doftar kärlek”

Sånger och låtar på engelska

Är man ute efter internationella hits är det större chans att man kan hitta nedladdningsbara noter för en mer än rimlig peng online, på sidor såsom ovan nämnda MusicNotes.com (men internationellt är marknaden förstås större). På svenska bröllop tenderar de internationella favoriterna stavas I Will Always Love You” med Whitney Houston och förstås “Your Song” med Elton John. Dessa evighetshits är så populära så att man närmast kan få fram allt man behöver med hjälp av Google bildsök. Många ny-nostalgiker gillar också de absoluta klassikerna, som “When I Fall in Love”, “Blue Moon”, “Fly Me to the Moon” och “Unforgettable”. Noter till sådana hits är givetvis inte svårt att hitta heller.

Anlita solist

Det har förvisso inte bara med noter att göra, men det kan vara bra att ha en viss uppfattning om vad det innebär att anlita en professionell, eller halvprofessionell solist till sitt bröllop. Ett vanligt misstag som tenderar begås är att man underskattar kostnaden. Många tror att de betalar för följande:

 • En solist kommer och sjunger två låtar à tre minuter styck.

Men man får inte glömma hur mycket som faktiskt kommer med paketet:

 • Instudering (här kommer noterna in i bilden)
 • Repetitioner, transport till replokaler
 • Utbildning/sånglektioner
 • Ackompanjemang, om solisten ordnar det själv
 • Resor

…för att nämna ett antal. Räkna inte med att en solist “kan” en sång, och försök inte använda just det som argument för att förhandla till dig ett billigare pris. Däremot är det vanligt att bröllopssångare har ett flexibelt pris, och låter just sådana faktorer som beräknad inlärningstid avgöra den exakta kostnaden.

Avslutande tips

Ett bra tips för dig som ska arrangera bröllopssång är att ha god kontakt med de involverade musikerna. Ställ så detaljerade frågor som möjligt om vad de behöver för att kunna leverera på bästa sätt. Ingen kantor blir glad om du skickar en länk till en sida på Ultimate-guitar.com som visar text och ackordanalys …

Återgå till texten “Noter till låtar”.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *