Gitarrnoter

Den här sidan är riktad mot dig som letar gitarrnoter på nätet. Som de flesta som tagit sig in på den här sidan lär känna till är gitarrnotation ofta lite annorlunda i jämförelse med klassisk notation (e.g. som används för pianomusik). Vanliga noter och beteckningar kan användas och läsas av många gitarrister, men ofta ersätts de av tabulatur eller så kallade ackorddiagram.

Ett av de till synes vinnande koncepten på notmarknaden är att sälja noter till låtar med en utskriven stämma för piano, med sångtexten utskriven, och med ackorddiagram för gitarr. Sådana noter kommer att behandlas som gitarrnoter i den här artikeln.

Gratis gitarrnoter

På GratisNoter.nu tipsas det ganska ofta om IMSLP.org, eller International Music Score Library Project som det heter i sin fulla form. IMSLP ser ut lite grand som Wikipedia och har ett enormt arkiv med noter tillgängliga helt gratis. Huvudsakligen rör det sig om noter till musik vars upphovsrätt gått ut, men kompositörer kan välja att göra sina verk tillgängliga på sidan, och det gör också många.Kanske är det därför som IMSLP har ett så pass imponerande arkiv med gratis noter för gitarr (direktlänk). Här hittar du både klassiska verk som arrangerats för gitarr, och verk som skrivits för gitarr.

Är du nybörjare inom gitarrspelande så är ett hett tips att besöka 8Notes.com – närmare bestämt deras arkiv för gitarrnoter. Här hittar du noter till enkla gitarrlåtar, många av vilka också har tabulatur. Även här kan styckena förstås inte vara upphovsrättsskyddade, vilket begränsar utbudet till tidiga jazz- och ragtimestycken och traditionella låtar som “Jingle Bells”, “Mary Had a Little Lamb”, “Greensleeves” och “Broder Jakob”.

Vidare, som nybörjare, är det ofta värt att kolla in några av de många gitarrguider och gitarrkurser som finns på nätet – många av dem på svenska. Dessa har ofta samlingar med både tabulatur, ackorddiagram och vanliga noter anpassade för nybörjare eller avancerade nybörjare.

Billiga noter för gitarr

En annan frekvent hemsida som det ofta tipsas om här, och som är lika relevant när det gäller gitarren, är MusicNotes.com. Bara genom att besöka startsidan så ser du direkt att de populäraste noterna just nu alla tycks vara för “Piano”, “Röst (sång)” och “Gitarr” – (och klickar du dig in på en av dem får du upp en förhandsvisning där du ser att gitarrackorden är förtydligade med ackorddiagram).MusicNotes.com säljer inte noter för att skicka hem till din brevlåda, utan håller sig uteslutande till ett nerladdningssystem som både är väldigt smidigt och sparar en hel del pengar. En låt kostar i regel mellan 20 kr och 45 kr. Inga fraktavgifter tillkommer och man får en generös bild av hur noterna ser ut och vilken sorts kvalitet man kan väntar sig innan köpet.

Gitarrnoter: bild på gitarrÄr det tabulaturnotation du vill ha så finns det även i den kategorin tiotusentals låtar tillgängliga. Genom att klicka på den här länken så kommer du direkt till arkivet för tabs.  Bland de populäraste nerladdningarna återfinns “Stairway to Heaven” av Led Zeppelin, “Here Comes the Sun” av The Beatles (MusicNotes.com är så stolta över sina Beatles-tabs så att man inte ens kommer in på tab-arkivet utan att klicka bort en stor Beatles-annons), “Nothing Else Matters” med Metallica och många andra klassiker.

Ta en titt på den här produkten – Glen Hansards “Falling Slowly” från den oerhört succéartade budgetfilmen Once (2007). Så här ser upplägget ut för så gott som samtliga noter i tabs-kategorin och priset på ca 35 svenska kronor är typiskt för att köpa en låt från MusicNotes.com.

En svensk sida som har ett liknande koncept är Notpoolen.com. Hur statusen är när det gäller tabulatur är dock lite svårt att avgöra, eftersom Notpoolen, till skillnad från MusicNotes, inte erbjuder någon förhandsgranskning.

Är du redo att köpa fysiska noter och betala lite mer så har du förstås många fler alternativ, i form av notförlag som säljer gitarrnoter direkt eller genom återförsäljare. AdLibris är en återförsäljare där väldigt mycket går att hitta. Mer om köpenoter hittar du här. Om du är nybörjare så rekommenderas boken “100 lätta låtar: gitarr” varmt. Med hjälp av den kan du lära dig att kompa dig själv eller andra – oftast bara genom ett fåtal ackord. Boken innehåller allt från internationella hits som “Blowin’ in the Wind”, “Living Next Door to Alice” och “Love is all Around” till svenska klassiker som “I natt jag drömde”, “Jag hade en gång en båt”, “Du gamla, du fria” och, förstås, “Teddybjörnen Fredriksson”.

Artikeln Gitarrnoter publicerades den 8 juli 2013.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *