Körnoter

Välkommen till en artikel om körnoter, och var man kan få tag på sådana på nätet. I Sverige är körsång en av de populäraste sysselsättningarna, och en av de aktiviteter som man tenderar fortsätta med under hela livet. Det finns alltid en kör för alla, oavsett om man är en mycket skicklig sångare, eller om man bara älskar att sjunga.

Vill man ha tag på körarrangemang och originella körverk gratis så finns det en hel del godisbitar online, i form av ett par imponerande organisationer. När det gäller noter till körmusik så finns det förstås oerhört många fantastiska verk vars upphovsrätt inte längre gäller. Dessutom är det många idag levande tonsättare som inte försörjer sig på komposition eller arrangering, utan snarare är verksamma som dirigenter och musiklärare. Att sådana individer gör sina arrangemang och egna kompositioner tillgängliga för allmänheten är inte ovanligt.

Choral Public Domain Library – ett hav av körnoter

Cpdl.org är ett projekt som drog igång år 1998, och som lanserades online 2005. Som namnet antyder är det ett arkiv för körmusik som befinner sig i vad engelsktalande kallar för “public domain”. Dessa noter är därigenom allmän egendom, oavsett om det beror på att kompositörerna eller arrangörerna varit döda i över 70 år, eller om de har valt själva att göra noterna tillgängliga. Observera dock att vissa verk är uppladdade externt, och att dessa externa servrar kan ha lite annorlunda villkor. Så om du inte laddar ner direkt från CPDL utan skickas någon annanstans – se till att kolla efter noga så att du inte begår en olaga handling.

Choral Public Domain Library har ett arkiv bestående av över 16 000 verk för kör. Man kan bläddra både genom kompositörers/arrangörers namn och verks namn.IMSLP

Jag har redan tipsat om det betydligt större Internet Music Score Library Project på flera sidor, däribland denna. Den är förstås nämnvärd även i sammanhanget körnoter. På den här sidan kan du bläddra ner lite, så ser du så småningom underrubriken “Vocal”. Detta är ett väldigt bra ställe att leta efter noter till särskilda körensembler, som a cappella, kör och keyboard, kör med continuo, kör med orkester och så vidare.

En svensk sida (eller egentligen internationell, men översatt) som också är intressant att kolla in är Scorser.com, eller sv.scorser.com. Man får emellertid intrycket av att de huvudsakligen länkar till IMSLP (och inte uträttar så jättemycket själva), men det återfinns länkar till ett par andra sidor också.

Köpa noter till kör

Körnoter - bild på en körOm man kan tänka sig att lägga ut lite pengar så finns noter till kör lite överallt. Notpoolen.com säljer exempelvis några av de populäraste notböckerna till bra priser (här återfinns förstås Manskörsprisma, Bachkören, Julkörprisma och andra populära titlar).

När det gäller nerladdning så är ett hett tips att klicka på fliken “Direktnoter” (i huvudmenyn) och sedan i vänstermenyn under fliken “Kör”. Här finns det en lång rad mycket billiga SATB-noter som du kan få tillgång till direkt. Körarrangemang av låtar som “Underbart är kort”, “Aldrig ska jag sluta älska dig”, “Av längtan till dig” och den populära jullåten “Julen är här” kostar alla mindre än 10 kronor.Bland flera särskilt körvänliga notförsäljare återfinns Gehrmans musikförlag och MusikDirekt.com. Den senare kategoriserar väldigt väl i sidomenyn, då du redan från startsidan kan gå direkt på de ensembler du vill åt (t.ex. SATB, TB eller TTBB).

“Körcentrum Syd” har en lista över notbutiker och hemsidor för nerladdning av körnoter om du vill ha flera alternativ!

Artikeln Körnoter publicerades den 10 juli 2013.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *