Ladda ner noter

Det finns en hel del sidor från vilka du kan ladda ner noter, ofta helt gratis. Att “ladda ner” innebär i det här fallet att hämta en fil – ofta en PDF-fil från Internet till din dator. Du kan sedan i regel utan problem öppna den filen och skriva ut den om du så önskar.

Nerladdningsbara noter kan både vara inscannade versioner av tryckta noter, eller noter som skrivits in direkt på datorn för att direkt laddas upp som en fil (detta kan göras genom olika notskrivningsprogram, eller “notprogram”). Om noterna scannats in, vilket ofta är fallet, finns förstås inte samma kvalitetsgaranti som för noter man köper i affären. Men situationen är ju densamma i de flesta situationer – man får det man betalar för. Använder man Youtube för att spela upp sina favoritlåtar istället för att köpa CD:n eller en bra ljudfil från iTunes så får man räkna med lite sämre kvalitet.

I den här artikeln tänkte jag gå igenom några olika sidor (eller “tjänster” om man så vill) som man kan dra nytta av för att ladda ner noter. I enlighet med den här hemsidans namn väljer jag att utesluta de många alternativ som inte är gratis (vissa sidor erbjuder riktigt bra och billiga alternativ till att köpa noter i butik). Sådana alternativ nämns dock i andra artiklar här på sidan.

Här följer nu de olika sidor som valts ut.IMSLP – Petrucci Music Library

Den här samlingen noter är helt fantastisk. Sidans design påminner om Wikipedias, och precis som Wikipedia är en gratis kunskapsbank så är IMSLP (som är en förkortning av International Music Score Library Project) en bank med gratis noter. Här hittar du omkring 250 000 partitur av olika verk – allt från Bachs toccator och fugor till Chopins pianomusik och vidare till Brahms stråkkvartetter.

IMSLP är en samling noter vars upphovsrätt har gått ut. Reglerna som gäller är att kompositören ska ha varit död i 70 år, vilket i skrivande stund inkluderar namn som Mozart, Beethoven, Verdi, Puccini, Debussy, Liszt och många fler. Dessvärre saknas förstås namn som Stravinskij, Shostakovich, Boulez och Reich. Dessutom är IMSLP inte notbiblioteket för dig som vill ha 1900-talspopulärmusik.

IMSLP erbjuder många sätt att hitta det man är ute efter. Du kan sortera efter allt från tonsättare till utgivare, tidsperiod, nationalitet och instrument.

Besök IMSLP genom att klicka här!

8Notes databas över gratis noter

En oerhört stabil samling gratisnoter återfinns hos 8notes.com. På startsidan hittar du ikonlänkar till alla de instrument för vilka sidan erbjuder noter. Även här finns det förstås en betoning på klassiskt, men en del mer populära stycken (Scott Joplin-ragtime och så vidare) och folkmusikstycken finns tillhanda.

8notes är ett strålande alternativ för dig som är instrumentalist och vill prova på att spela lite olika stycken utan att behöva punga ut med en massa pengar. Många av styckena är i förenklade versioner, perfekta för dig som är i ett tidigare skede i utbildningen. De flesta av styckena är emellertid för komplicerade för absoluta nybörjare, oavsett vilket instrument man spelar.

8notes samarbetar med andra internetarkiv för att kunna erbjuda fler noter gratis. Du kan exempelvis, som violinist, ladda ner noter från samlingen O’Neill’s Music of Ireland – vilken inkluderar över 1800 låtar för fela.

En annan trevlig detalj är att 8notes samling inte bara inkluderar noter för enskilda musiker utan också för instrumentensembler. Klickar du exempelvis på ikonen “String groups” får du fram noter för allt från violaduett till stråkkvartett, violinkvartett, och större stråkensembler. Likaså finns det undersidor med notsamlingar för träblåsensembler och bleckblåsensembler.Ladda ner noter från Mutopia

Ett bra alternativ till ISMLP är The Mutopia Project, som visserligen har ett mycket mindre arkiv, men som har andra fördelar. Mutopias notarkiv förefaller enklare att navigera, och att öppna samt ladda ner filer känns på det hela taget som en långt mycket smidigare och snabbare process än på IMSLP (där det ibland kan ta väldigt lång tid att öppna vissa filer).

Här rör det sig dock, återigen, om huvudsakligen (västerländsk) klassisk musik, som förlorat sin copyright.

Sheet Music Direct

Ladda ner noter från InternetAtt hitta noter är ofta lite av ett detektivarbete, men det går ofta att göra en del fynd där man inte förväntar sig att göra dem. Notbutiker kan exempelvis erbjuda vissa noter gratis eller väldigt billigt. Sheet Music Direct har exempelvis ett mindre arkiv med nerladdningsbara noter till lite olika låtar, klassiska stycken, hymner och jazzbitar. Det kan vara värt att kolla in andra butiker också, eftersom chansen att fynda lite mer modern musik kan vara större hos återförsäljare som faktiskt ingått avtal med levande upphovsmän.

Sök vidare på egen hand …

Det finns andra bra sidor som listar olika onlinekällor och arkiv över noter. Bland de mer imponerande länksamlingarna återfinns den här. Vissa länkar känns lite dammiga, men det är ändå en riktigt bra resurs. Ett problem är väl att de också länkar till andra resurser, som i sin tur hänvisar till andra resurser, vilka i sin tur hänvisar till en notbutik utan några som helst alternativ för den stackare som hoppats få spara pengar. Men det är lite så med att hitta noter på nätet – det är ett detektivarbete så fort man börjar röra sig bortom de traditionella, klassiska verken vars upphovsrätt gått ut.

Det Gratisnoter.nu vill göra är att ge er läsare en ordentlig skjuts i rätt riktning – med förhoppningen att det inte ska leda er till olagliga aktiviteter.

Artikeln Ladda ner noter publicerades den 30 juni 2013.


Kommentarer

Ladda ner noter — 16 kommentarer

  • Hej David!

   Oj, sådana där riktigt gamla svenska noter säljs väl inte i var och varannan butik. Kanske är bibliotek det snabbaste och billigaste alternativet? Den här länken leder till den not du söker på Libris, där du kan kolla huruvida den är tillgänglig på ett bibliotek nära dig.

 1. Hej!
  Skulle bli så glad om någon kan tala om för mig var jag
  finner noter till Just a closer walk………….

 2. Hej! Vet du var jag kan få tag på noter till Om jag hade pengar från spelman på taket och Deadringer of love (Meatloaf) Och Kom till mej som den heter på svenska och är från musikalen Les Miserable på engelska heter den Fantines Death. Men jag vill ha tag på den på svenska.
  Tack på förhand för hjälpen.
  Med vänliga hälsningar Katarina Parment

 3. Vill gärna ha körnoterna till Förklädd gud. Lånade ut mina för ett par år sen…

 4. Jag skulle vilja ha tag i noter till “Förklädd gud” Helst ett pianopartitur med även sångarnas avsnitt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *