Noter till låtar

De allra flesta som vill hitta gratisnoter är ute efter noter till låtar. Under kategorin “Låtar” faller det som vi kallar för populärmusik. Kommersiell musik. Musik som spelas på radion. Musik som i regel inte skrivs ned på noter som västerländsk klassisk musik gör. Musik som allt som oftast tar sin form i verser och refränger som tillsammans tenderar vara mellan tre och fem minuter. Kort och gott, vad som menas med “låtar” på den här sidan är vad de flesta tänker på när de hör ordet “låtar”. För dig som är specifikt intresserad av bröllopslåtar och att hitta noter till typiska sådana, klicka här!

Det tråkiga är att noter till låtar är väldigt svåra att hitta gratis. För att få tag på dem behöver man egentligen bli medlem på diverse forum och onlineklubbar som ägnar sig åt att kopiera och dela med sig av noter till populära låtar. Detta är förstås inget som GratisNoter.nu vill uppmuntra till. Modern musik är fortfarande upphovsrättsskyddad, och framför allt finns det ingen anledning att arbeta fram ackordanalys och skriva ner melodin med noter till en populär låt om man inte har för avsikt att sälja. I regel behövs ju inga noter för att framföra eller spela in en populär sång (en av de tydligaste skillnaderna mellan populärmusik och “klassisk” musik).

Det går dock att få tag på noter till olika låtar ganska billigt, och tack vare internet kan vi idag få tag på noter till internationella toplåtar ganska snabbt – innan de hunnit tryckas och säljas här i Sverige.

Givetvis finns det en lång rad olika låtar som man kan vilja vara ute efter, och allra oftast är man väldigt specifik i sitt sökande. Men för att skaffa sig en överblick som kanske kan vara till hjälp både nu och när du är ute efter noter i framtiden är att dela upp de där låtarna i ett par olika kategorier!Noter till världshits

Internationella tophits görs ofta tillgängliga i form av nerladdningsbara noter på olika sidor. MusicNotes.com är troligen det största och bästa alternativet. Ofta kostar en låt 30-40 kr att ladda ner. Om du är i behov av att kunna spela låten vid något sammanhang så är ju faktiskt det en summa man hellre betalar än att ägna timmar åt att försöka leta rätt på samma noter gratis!

Att ta sig en titt på listan över top downloads på MusicNotes.com är ett bra sätt att skaffa sig en uppfattning om vad sidan har att erbjuda. Populärast i skrivande stund är låtar som Tom Odells “Another Love”, Passengers “Let Her Go” och “When I Was Your Man” med Bruno Mars. Noterna är i regel för piano, med tabulatur för gitarr och texten utskriven.

Vill du hellre ha noter i fysiskt format hemskickade i brevlådan rekommenderar jag en titt på de butiker som står listade här.

Svenska låtar

På nationell nivå har man en del olika alternativ. AdLibris.com/se är en sida som säljer stora mängder noter genom att vara återförsäljare åt exempelvis Notfabriken och KMS Not Bok. Sedan fungerar så klart butikerna som står listade och beskrivna i artikeln om att “köpa noter” (se länk i stycket ovan).

En bra butik för populära sånger är Aulos Musik, som listar just “Sång Populär” som en kategori.

Noter till låtar - olika färgerHittar du inte noter till just den låt du söker så är det på sin plats att söka efter den i olika sångböcker. Medan populära avslutningssånger eller sånger som ofta sjungs i körer runtom i landet tenderar att ges ut i enskilda små häften eller notblad, så får de populära låtarna ofta samlas i olika samlingsböcker. Det kan kännas irriterande att köpa en hel bok för att komma åt noterna till en enda låt, men som det ser ut idag så är det ofta enda alternativet.Noter till låtar helt gratis, och problemet med upphovsrätt

Finns det då inte noter till låtar gratis någonstans? Sanningen är att det i tid och otid går att hitta noter att ladda ner, även till upphovsrättsskyddad musik, men bara tills det att den ansvariga sidan inte har blivit upptäckt. Det är nämligen olagligt. I skrivande stund finns exempelvis ett stort arkiv noter till populära låtar uppladdade för gratis nerladdning på domänen Pianotte.szm.com. På förstasidan återfinns noter till låtar som Alan Menkens “A Whole New World” (skriven till Aladdin), Phil Collins “Another Day in Paradise”, Bon Jovis “Always” och Eric Idles “Always Look on the Bright Side of Life” – och det är bara till låtar som börjar på bokstaven A. Det finns dock inga garantier på att noterna är av bra kvalitet, och det är viktigt att veta att man även som nerladdare begår en olaglig handling.

Om noter som är skyddade av upphovsrättslagen finns att ladda ner lagligt, så är det via etablerade försäljare som genom avtal kan erbjuda det (troligen för att marknadsföra sina andra produkter). Magiska onlinearkiv med noter till populärmusik är inte lagliga, och genom att nämna exemplet ovan vill GratisNoter.nu illustrera hur ett typiskt sådant arkiv ser ut, snarare än att uppmuntra till att använda det.

Artikeln Noter till låtar publicerades den 6 juli 2013.


Kommentarer

Noter till låtar — 18 kommentarer

  1. Hej! Jag söker noter på Väddövalsen , Kompositör: Ragnar Sundkvist. Grönstedts Musikförlag. Vänligen Roy

  2. Söker noter till Livets ljusa sida som Lasse Stefanz spelat in och Finn Kalvik och på norsk heter den Livets lyse side

  3. Hejsan.. jag söker piano noter till låten “vart du än går” med Niklas Strömstedt 🙂 tack på förhand!

  4. Hej! Jag söker noter till Lars Demians “På den andra sidan”.
    Kan ni tipsa mig om de finns att få tag i, och var i så fall?
    /Eva Nerf

  5. Jag söker körnoter till Nils Ferlins dikt “Inte ens en grå liten fågel” tonsatt av Sven-Erik Johansson för blandad kör. Har sjungit den i kör åren kring 1970 1975.

  6. Jag söker noter till låten som molly Sanden sjöng på sofias och Carl filips bröllop. Tror det heter till mitt sista andetag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *