Pianonoter

Välkommen till en artikel om att hitta pianonoter online. Av alla musikinstrument så är pianot ett av de mest spelade och också det instrument som flest har grundläggande kunskaper om. Klassisk musikteori är dessutom på ett sätt direkt anpassat till just pianot. Man studerar separata toner (t.ex. C, G och Bb) och förhållanden mellan dem. På pianot kan man bara spela just dessa toner, mellan du på exempelvis en fiol inte bara kan spela ett C och ett Ciss, utan också mikrotoner däremellan! Oerhört mycket inom västerländsk musik kretsar kring pianot och klaviaturet, varför en artikel får tillägnas just pianonoter.

Gratis pianonoter

Vilka sorts pianonoter kan man få tag i helt gratis? Om du läst fler artiklar här på sidan så vet du vid det här laget att det är en fråga om upphovsrätt, men om detta är den första artikeln du läser så går ramsan så här:

– Om upphovsmannen till musiken har varit död i 70 år eller längre så är noterna i vad amerikanerna kallar för “public domain”, vilket innebär att de är allmän egendom.Således kan du få tag på pianonoter till enorma mängder klassisk musik gratis, och helt lagligt. Det bästa stället att söka upp är IMSLP – International Music Score Library Project, närmare bestämt den här undersidan. Om du bläddrar förbi det som kallas för “Work Types” så kommer du ner till olika instrumentensembler. I högerspalten kan du klicka in dig direkt på IMSLP:s arkiv för solopiano, och dessutom för trehändigt spel, fyrhändigt spel och vidare upp till åttahändigt spel. Dessutom hittar du verk för två pianon, tre pianon eller fyra pianon listade. Och utbudet är stort! I pianosolist-kategorin hittar du 14 000 verk!

Här hittar du förstås noter till Beethovens sonater, Chopins nocturner, Mozarts pianokonserter, Schuberts impromptu, Liszt många olika pianoverk, och så vidare. Om du vill gå den klassiska vägen som pianist så kan du definitivt spara in pengar på noter!

Om jag inte vill spela klassiskt då?

Om du inte är klassiskt lagd kan det vara på sin plats att exempelvis kolla upp 8notes arkiv för noter för piano. Här samlas jazznoter (Scott Joplin t.ex.) och en del traditionella folkmelodier från runtom i världen (“Scarborough Fair”, “Alabama”, “La Cucaracha” och så vidare). Observera att det fortfarande rör sig om material som inte är upphovsrättskyddat!

Men går det inte att hitta pianonoter till låtar gratis? Alltså till populär, nyare musik?

Jo, i regel går det också. Närmast hela tiden startar det upp arkiv online som sprider upphovsrättskyddad musik på noter helt gratis. Dessa är dock sällan långvariga, eftersom de i regel upptäcks så fort de blir för stora, men känner man att man har tillräckligt med bristande moral till övers så behöver man ofta inte googla alltför länge för att hitta samlingar av pianonoter på nätet. Det blir dock inga konkreta tips härifrån – det skulle inte tjäna något till eftersom väldigt få sådana sidor är något att ha under en längre tidsperiod.Billiga noter för piano

Pianonoter - bild på pianoDet är värt att ha i åtanke att det går att hitta noter till pianomusik riktigt billigt. Och då talar vi inte bara om klassisk musik, utan också de där moderna, populära låtarna som så många är ute efter.

GratisNoter.nu:s favoritsida att tipsa om när det gäller billiga noter är MusicNotes.com – en hemsida från vilken du laddar ner noterna direkt, och till billiga priser. Noterna här är i regel i formatet piano – låttext – tabulatur. Och vill du inte spela pianostämman som står utskriven kan du bara följa ackordangivelserna som ofta förtydligas ovanför tabulaturen. Priserna här är inte höga, och ligger ofta mellan 20 och 45 kr (även om de skrivs ut i dollar). När du väl laddat ner noterna kan du antingen “spela upp” dem genom ett program som kan ladda ner utan kostnad från MusicNotes, eller helt enkelt skriva ut dem.

Det finns också en svensk variant, vid namn Notpoolen. Om du går in på Notpoolen.com och klickar in dig på fliken “Direktnoter” så hittar du ett stort arkiv av pianonoter som du kan ladda ner direkt. Här kan du bland annat hitta noter till den omåttligt populära sången “Gabriellas sång” för piano för så lite som 35 kr. Och “Gabriellas sång” är bara en av flera tusen titlar tillgängliga!

Fokus i den här artikeln har legat på gratis och billiga noter för piano, men om du inte hittat det du letar efter så rekommenderas en titt i artikeln om notbutiker. Naturligtvis kommer möjligheten alltid finnas att köpa/beställa hem pianonoter. Priserna blir lite dyrare förstås, men man får bra kvalitet, och framför allt vet man att man får det man vill ha.

Artikeln Pianonoter publicerades den 7 juli 2013.


Kommentarer

Pianonoter — 24 kommentarer

 1. Min sambo gick bort den 8/9-2013. Hon skrev upp följande önskningar bl.a.
  om musikval:
  “Svunnen lycka” och
  “Jungfruns bön”
  Finna dessa musikstycken på noter?
  Tacksam för svar.
  Gösta

  • Hej Gösta.

   Jag beklagar sorgen. Har jag rätt när jag påstår att de stycken du är ute efter är “Bonheur Passé” (som du kan höra spelas här) och “A Maiden’s Prayer” (som du kan höra här)?

   Vad “A Maiden’s Prayer” beträffar verkar den vara allmän egendom. Du kan hitta noterna genom att klicka här (och den finns säkert på andra ställen också). “Bonheur Passé” kan du köpa för en mycket billig penning här (ca 17 kr; längre ner på sidan ser du en förhandsgranskning av noterna).

   Hoppas det var till någon hjälp!

  • Hej Gösta
   Svunnen lycka var den första melodi som jag lärde mig
   för 60 år sedan jag har kvar pianonoterna
   MVH
   Bertil

 2. Hej Tony heter jag och jag behöver hjälp med noter till en melodi som heter
  Sagan om lilla Sofie sjungen av Hepstars men är skriven av
  Benny Andersson/Lasse Berghagen
  Min dotter ska sjunga upp för en ansökning till kulturama i Sundbyberg i sthlm.
  Men vi saknar noterna för melodin till piano, har letat över hela nätet men utan resultat.

 3. Hejhej, jag skulle behöva hjälp med att hitta pianonoter till låten “vi är en” – lejonkungen 2 ?
  tack på förhand,
  Madeleine

 4. Hej! Jag söker pianonoter till låten “Inget kan gå fel” (m. Patrik Isaksson) Någon som vet hur jag hittar dem? Maila mig gärna 🙂
  Tack på förhand!

 5. Hej,
  Jag skulle vilja ha noter till Ugglas version av Jag och min far. Var kan jag hitta dem?
  Jag skulle vilja att den spelas på min mans begravning.
  Tack på förhand!
  Mvh
  Annika

 6. Hejsan.
  jag ska gifta mig på lördag och letar som en galning efter piano noter till
  Anders johansson – if its all i ever do.
  Är detta något man kan köpa eller du kan skaffa?

  Med vänlig hälsning, Andreas

 7. Hej alla.
  jag söker noter på piano till Lars Winnerbäcks låt hugger i sten.
  Är det någon som har det?
  Jag och min sambo ska den som ingångsmusik på vårt bröllop
  Mvh Daniel

 8. Behöver piano noter till Lisa ekdahls vem vet då jag ska sjunga den på en audition. Tacksam för hjälp!

 9. Hej! Min son ska döpas och jag skulle så gärna vilja ha noterna till Lisa Nilssons tappning av Vart du än går. Har du någon aning om vart de kan finnas? Mvh Anna

  • Hej! Jag letar också efter dessa noter! Då jag själv inte spelar är jag osäker på hur man söker bäst och hittar inget. Hur har det gått för dig?
   Hittat noterna?

 10. Hej,
  Jag söker noterna till Lisa Nilssons version av “Vart du än går”. Vart hittar jag dessa?
  Vore såååååå tacksam för hjälp!

  Med vänlig hälsning,
  Jessica

 11. Hejhej! Jag letar pianonoter till Molly Sandéns svenska version av Hallelujah!
  Letat som en tok men kan inte få tag i annat än gitarrackord tyvärr.. :/
  Tacksam för svar!

 12. Hjälp snälla någon som vet var man kan hitta piano noter till Who’s gonne follow you Home med Jerry och mitt hjärtas fågel med Mikael wiehe

 13. Hej! Jag ska sjunga på ett bröllop och brudparet vill att jag ska sjunga “Det är så enkelt” med Shirley Clamp. Jag har letat runt överallt men kan verkligen inte hitta noterna någonstans. Är det någon som har dem eller har tips på var jag kan hitta dem? Tack på förhand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *