Svenska noter

Välkommen till en artikel om svenska noter – ett ämne som valts ut för en egen artikel här på sidan av den enkla anledningen att många som söker noter på internet helt enkelt huvudsakligen är ute efter noter till svensk musik. Själva formuleringen “svenska” noter är förstås lite tvetydig om man ger den lite eftertanke. Noternas språk är detsamma världen över (åtminstone om man ser till den västerländska konstmusiken), och att ge noterna en nationalitet tycks motsägelsefullt, men ändå betyder frasen just “noter till svenska låtar” för de flesta.

Anledningen till att många vill sätta det där “svenska” framför “noter” i en sökning är att man ofta blir överröst av länkar till internationella sidor. Vi talar då om onlinearkiv för huvudsakligen klassisk musik som IMSLP och CPDL, eller MusicNotes.com varifrån man kan ladda ner noter till otaliga låtar väldigt billigt. Väldigt sällan rör det sig då om svenska låtar, förstås.

I den här artikeln räknas huvudsakligen populära låtar på svenska och körmusik på svenska som “svenska noter”, eftersom det är just dessa kategorier som de flesta vill åt.

Svenska noter gratis

I enlighet med vad det redogjorts för på Gratisnoter.nu:s informationssida så är det viktigt för oss med en ärlig och realistisk metod när det gäller fenomenet “gratis”. För många gånger har man kommit in på sidor som erbjuder en att “söka” efter saker och ting gratis, eller som har lagt upp en stor saftig länk till en extern sida med texten “hitta gratis saker här”, och så klickar man sig vidare utan att någonsin hitta något som är gratis.
Under den här rubriken ska därför ett och annat klaras upp:

 • Det är mycket svårt att hitta noter till musik vars upphovsrätt inte gått ut helt gratis på nätet.
 • Om man kan göra det så beror det på att tonsättaren valt att lägga ut sitt material gratis, och sådana tonsättare är huvudsakligen verksamma inom områden som konstmusik och körmusik/körarrangemang.
 • Om du hittar en sida varifrån du kan ladda ner noter till moderna, populära radio/mainstreamlåtar så är det med största säkerhet en sida som lägger upp material olagligt. Sannolikt kommer sidan i fråga råka i trubbel på grund av detta inom en snar framtid.
 • Om du inte bryr dig om vad som är lagligt och olagligt, så ha i åtanke att det är långt mycket svårare att hitta olagligt uppladdade noter till svenska låtar än till internationella hits.

Domen är alltså att det inte kommer att finnas några länkar under den här rubriken. Men misströsta inte – gratis är nästan samma sak som nästan gratis, och gångna är de dagar då man skulle vara misstänksam gentemot var och varannan internetaktör!

Billiga noter till svenska låtar

För att det ska bli billigare så att det verkligen märks krävs det att man tar steget bort från tryckt, utskrivet, packat, administrerat och levererat. Med det menas att medan priserna för fysiska noter som man får hem i brevlådan kan skilja mellan webbutiker så är ändå prisnivån rätt jämn. Däremot om alternativet nerladdning förekommer (som tar bort allt krångel med press, frakt och så vidare) så kan man direkt se betydande prisskillnader.En sida som jag tipsat om tidigare är Notpoolen och deras “Direktnoter“. Här säljs noter som kan laddas ner direkt och över huvud taget finns ett starkt fokus på just svensk musik. Körnoter till flera svenska favoriter kan i skrivande stund fås för under 10 kr. Under kategorin “Sånger” som är den största kategorin, hittar du noter till diverse låtar som du kan köpa för priser som sträcker sig mellan 15 och 35 kr. Typiska svenska låtar som finns att hitta här är “Bra vibrationer” (Kikki Danielssons schlagerdänga), “Bom sicka bom” (av Georg Riedel, musik; och Astrid Lindgren, text) och Cornelis “Brev från kolonien”. Att det bara blev låtar på B där var att några låtar valdes ut på måfå från några sidor in i arkivet, som är över 2000 låtar stort.

Annan svensk musik

Svenska noter: svensk flaggaGivetvis finns annan musik som klassificeras som “svensk musik” men som man kanske inte direkt tänker sig som “låtar”. Intresset för svensk konstmusik är ofta stort, och ett bra ställe att leta rätt på sådan är att gå genom STIM:s arkiv. Här finns för övrigt även arkiv med noter till jazz och populärmusik.

Som en fotnot är jag tvungen att lägga upp en länk till Bellman.net. Musik blir nog inte så mycket “svenskare” (vad nu det innebär, egentligen) än Fredmans epistlar, och du hittar noter till alla dem här – både originalnoter, och, som man gärna vill uttrycka det, “läsbara noter”.

Naturligtvis finns det vanliga butiker där man kan köpa hem noter som vanligt till sin hemadress. Då besvarar man sig besväret att skriva ut på egen hand. Om inget annat av tipsen här har varit av nytta för dig så rekommenderar jag en titt i den här artikeln (specifikt under rubriken “Svenska notbutiker”).

Artikeln Svenska noter publicerades den 11 juli 2013.


Kommentarer

Svenska noter — 17 kommentarer

 1. Hej jag söker noter på melodi Like it is den har Erroll Garner skrivit den finns på noter men var?? tacksam för svar, om ni har så sänd jag löser
  ut Tack på förhand Leif Södergren 0706654938,

 2. Hej, jag söker noter komponerade av Johan Helmich Roman för två violiner? Även hans etyder för soloviolin är intressanta, finns dom att få så inlöser jag dem. Hör av er Calle Backman

 3. Jag önskar pianonot m analys på ” som när ett barn kommer hem om kvällen och”Du omsluter mej på alla sidor

 4. Hej jag söker noter på melodi “Viskar en bön”, som Peter Jöback sjunger. den finns på noter men var?? tacksam för svar, om ni har så sänd jag löser ut. Tack så mycket på förhand
  Ada Berg

 5. Hej
  Jag söker noter till en liten sång eller tonsatt dikt skriven av en 12-årig flicka, Karin (kommer ej ihåg efternamn), i början av 1900-talet. Den heter TANKEN.
  Kommer ej ihåg hela dikten men ska försöka återge något av den:
  Jag är allt, jag är ingenting
  Jag kan tänka vackert eller fult
  Ibland är jag ledsen och dyster, då är jag tråkig
  Men ibland är jag pigg och glad.
  Jag kan flyga flera tusen mil på en sekund
  för jag har egna vingar.
  Jag talar alltid sanning
  Men munnen som berättar vad jag tänker ljuger ofta
  Bara en liten tanke som tänker.

  Tacksam för hjälp med var jag kan finna den.
  Anitha

  • Hej Charlotte,

   Jag ska sjunga på min brors bröllop och hade verkligen velat sjunga ”Till mitt sista andetag”. Såg att du också hade letat efter noter till den låten och undrar om du fick tag i det? Jag kan självklart betala för noterna.

   Mvh
   Jacqueline

 6. Jeg søger node til en sød lille Vestkyst vals ( Morfar har berettet )
  Den er i sin tid blevet brugt af ( Nåra Om ) på en musik cd
  Hilsen Bendt Hollensted i Frederikssund Danmark.

 7. Hej! Jag söker noter till en låt som Trio med Bumba sjungit in. Jag vill ge.
  Text och musik av Bengt Sundström.
  Tack på förhand

 8. Hej söker noter och text till låten
  Det är dig som jag älskar av micke littwold

 9. Jag söker noter och text till Alf Robertssons “jag är inte den jag var förut” (I’m not the boy I used to be)

 10. Hej!
  Söker pianonoter till Weeping Willows ” the moon is My witness” inför vår kommande vigsel.

  Jättetacksam om någon kan tipsa vart man kan få tag på det.
  Mvh
  Frida

 11. Hej!
  Jag söker noter till Kent – Mannen i den vita hatten.
  Letat som en galning utan något resultat. Kan ni hjälpa mig?

 12. Hej!

  Jag söker noter till Lill-Babs- jag kan inte leva utan dig
  Denna låt ska sjungas på mitt bröllop den 12/8-17
  Kan ni hjälpa mig?

 13. Söker noter på den sång ( Till mitt sista andetag, tror jag att den heter ) som Molly sjöng på Prins Carl Philips bröllop!

  • Hej Charlotte,

   Jag ska sjunga på min brors bröllop och hade verkligen velat sjunga ”Till mitt sista andetag”. Såg att du också hade letat efter noter till den låten och undrar om du fick tag i det? Jag kan självklart betala för noterna.

   Mvh
   Jacqueline

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *